jesień

jesień

niedziela, 11 listopada 2012

Rogaliki, które zawsze się udają...


Dzisiaj imieniny Marcina. Tradycją w Wielkopolsce w tym dniu jest pieczenie rogali świętomarcińskich. Nadziane białym makiem z dużą ilością bakalii, masła i skórki pomarańczowej...


 


Te są mniej pracochłonne i też smaczne... 
 
 













8 komentarzy:

  1. Rogale wyglądają apetycznie :)
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakują też nieźle:))
    Pozdrawiam Alex

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze zastanawia mnie ta łyżka smalcu w cieście, czy to nie przeszkadza w smaku?
    Fajne jest też to określenie dżem jabłeczny. Ciekawa jestem z jakiego roku jest ta książka.
    Rogaliki wyglądają na smakowite. Pozdrawiam Hania:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu - książka z której pochodzi ten przepis to ,,Elementarz gotowania" Ireny Gumowskiej z 1989. Wydanie III. Smalec najczęściej dodaje się do ciasta kruchego, oczywiście jako dodatek, wtedy ciasto jest bardziej kruche. W smaku ta odrobina smalcu nie jest wyczuwalna:))
      Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam Alex:))































      Usuń
  4. Pysznie wyglądaja. Dobrze mieć takie sprawdzone, ulubione przepisy.
    U mnie jeszcze jabłka królują w kuchni to może się skuszę?
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu, jabłka w tym roku obrodziły, więc można poszaleć w kuchni:))
      Pozdrawiam Alex

      Usuń
  5. Chyba spróbuję je zrobić, bo wyglądają smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze:)))